Hoogsensitief HSP en HSS

Ben je hoog sensitief (hsp of hss**)? Dan zul je je zeker grotendeels herkennen in onderstaande.

Je hebt precies door hoe een ander zich voelt. Je houdt dan ook, als vanzelfsprekend, rekening met die ander. Maar sta je wel goed stil bij wat jij nu zelf voelt?

Heb je geleerd om je gevoelens functioneel te uiten? Of heb je juist manieren aangeleerd om je gevoelens weg te drukken?

Heb je vaak het idee dat je je voor meer dan 100% moet geven? Zowel zakelijk als privé?

Vaker een energielek, gevoeliger voor een burn out, sneller last van lichamelijke kwaaltjes.

Maar let op: Hoog sensitieve mensen zijn namelijk van onschatbare waarde. Zij kunnen inspireren en authentiek leiden als geen ander!

Grote inspirators door de eeuwen heen bewijzen dit. Einstein, Deepak Chopra, Steven Spielberg, de Dalai Lama, Princess Diana, de lijst is oneindig. Zij hebben hun gevoeligheid omarmd als kracht.

DUS: Zet je hoogsensitiviteit in als kracht!!

Je herkent je als hsp-er vast in de meeste van de volgende eigenschappen:

–  je kunt je goed kunnen inleven in mensen en situaties

–  je bent gevoelig voor sfeer en draagt daarom ook graag bij aan een goede sfeer

– je bent conflict mijdend of een conflict ijlt bij jou lang na. Daarom heeft een compromis voor jou de voorkeur

– je bent gevoelig en open voor de mening van anderen

– je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel

– je ontvangt en geeft graag positieve feedback

– je pikt kleine signalen vlug op*

Als hss-er komen daar nog wat kenmerken bij:

  • je hebt moeite met eentonig/ saai
  • je houdt van een uitdaging
  • de ene dag ga je vol en de volgende dag heb je behoefte aan rust
  • je houdt van intense ervaringen en verbinding
  • je wil het gevoel hebben dat je ten volle leeft

Mooie eigenschappen. Maar hoe zet je als hsp’er of hss’er dit alles in, op een manier die ook voor jou het meeste oplevert en niet alleen voor je omgeving?

Als coach ben ik gespecialiseerd en ervaringsdeskundige op het gebied van alle vormen van hoog sensitiviteit en samen kijken we hoe je dit kunt doen. Met als doel dat jij lekker in je vel zit en goed kan functioneren. Met een balans tussen werk en privé, tussen inspanning en ontspanning, tussen gevoel en ratio en tussen jou en je omgeving.

We gaan op zoek naar wat bij jou past, wat goed voelt. Hierbij help ik je niet alleen op een rationele manier, maar we luisteren samen ook naar jouw gevoel, je intuïtie, je lichaam en je onderbewustzijn.

 

Ja, ik wil een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek waarin mij duidelijk wordt wat coaching voor mij kan betekenen.

nb@menfescoaching.nl

tel: 06 53 171 525

 

Food for thought: Als je de herkenningspunten leest van hoog sensitiviteit zou je dan niet kunnen zeggen dat in essentie iedereen dit heeft? Dat dit de norm is in plaats van bijzonder… Dat velen dit kwijt zijn geraakt gaandeweg. In “primitieve” stammen is dit de norm en juist bijzonder als je hier niet aan voldoet. Als wij met zijn allen kunnen leven in een wereld waarin we deze kenmerken weer herkennen als zinvol dan gaan we in mijn beleving de goede kant op!

 

 Lees hier over de ervaringen van anderen.

Ik ben een van de eerste coaches in NL die door Elaine Aron is gecertificeerd en geregistreerd als hsp coach. Zie https://hsperson.com/therapists/seeking-an-hsp-knowledgeable-therapist/netherlands/

 

** HSP Highly Sensitive Person. HSS High Sensation Seeker

* Zie Elaine Aron’s ‘hsp’ test op internet indien je wilt checken of je hoog sensitief bent. http://hsperson.com/test/highly-sensitive-test/